Kendskabet til morfemer styrker den umiddelbare ordgenkendelse og kan derved understøtte både læsningens hastighed og præcision. Når eleverne fx er stødt på afledningsmorfemet -else nogle gange og i forskellige sammenhænge, fx i bevægelse, forbavselse osv., vil de efterhånden kunne genkende denne orddel umiddelbart, dvs. med et minimalt fokus på afkodningen, så der frigives energi til forståelsen.
Til et læseforløb med særligt fokus på morfemer har jeg udviklet 4 bogmærker, der kan skærpe elevens opmærksomhed på morfemerne og fx anvendes til at lede efter specifikke typer af morfemer. De 4 bogmærker er opdelt efter, hvilket fokus man arbejder med:
- Fokus på rodmorfemer
- Fokus på afledningsmorfemer (præfikser)
- Fokus på afledningsmorfemer (præfikser)
- Fokus på morfemer - en mere generel opfordring til at bruge strategien i læsningen
På bogmærkerne er der kun tale om typiske eksempler, da omfanget af morfemerne ikke lader sig indfange på et bogmærke. Nogle vil måske undre sig over, at der ikke er et bogmærke med endelsesmorfemer - det er foreløbigt fravalgt, men kan selvfølgelig være relevant i andre sammenhænge.
Særligt elever med en langsom læsning kan have gavn af at blive opmærksom på, hvorledes morfemdeling kan være en vej til at komme hurtigere igennem lange ord. Kan de opdele vinterbadning i vinter-bad-ning, er de på vej til at sætte mere fart på læsningen.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at morfemdeling er et redskab i arbejdet med betydningsprincippet. Det må ikke forveksles med stavelsesdeling, som er et redskab i arbejdet med lydprincippet. Eleverne skal først undervises i lydprincippet, dvs. i koblingen af bogstav og lyd, før vi underviser i de større enheder som morfemer. Denne skelnen skal også gøres tydelig over for eleverne, så de ikke blander de to orddelingsstrategier.
Danskagenten har også et bogmærke med stavelsesdeling, som kan anvendes til de elever, der arbejder med lydprincippet.